Wat is de juiste Hoeveelheid Voeding van Honden

Op zoek naar informatie over de voeding van honden? Onze uitgebreide gids behandelt alles van dagelijkse voedingsbehoeften tot praktische verzorgingstips, waardoor je alles bij de hand hebt om je puppy de beste zorg te bieden.

Voedingsgids voor Puppy’s en Honden

Het verstrekken van de juiste voeding aan je puppy of hond is cruciaal voor hun groei, gezondheid en levenskwaliteit. Deze gids duikt in de essentiële aspecten van voeding voor honden en biedt praktische adviezen om jouw viervoeter optimaal te verzorgen.

Voedingsbehoeften: Hoeveel Voedsel Heeft Jouw Hond Nodig?

De hoeveelheid voedsel die jouw hond nodig heeft, varieert naargelang leeftijd, ras, en activiteitsniveau. Hieronder vind je richtlijnen die je helpen bepalen hoeveel vers vlees je hond of puppy dagelijks nodig heeft.

Voeding van Honden en puppy's

Dagelijkse Voedingshoeveelheden voor Honden

LeeftijdscategorieVoedingshoeveelheid per kg lichaamsgewicht
Pup50 gram (kleinere rassen tot 100 gram)
Volwassen Hond20-40 gram
Drachtige/Zogende Teef40-50 gram

Maaltijdfrequentie: Hoe Vaak Moet Je Voeden?

Het aantal maaltijden per dag is net zo belangrijk als de hoeveelheid voedsel. Jonge puppy’s hebben meer frequente voedingen nodig, die afnemen naarmate ze ouder worden.

Voedingsschema per Leeftijd

LeeftijdscategorieAantal Maaltijden per Dag
Tot 3 maanden4 keer
3-6 maanden3 keer
6-12 maanden2 keer
Volwassen Hond2 keer
Meer info en schema’s voor voeding van honden

Voedingsadviezen: Wat Moet op het Menu Staan?

Het is essentieel om je hond een gevarieerd en voedzaam dieet te bieden. Wij adviseren om minimaal met vier diersoorten te voeren voor een compleet voedingsprofiel, inclusief de juiste verhoudingen tussen bot, vlees en orgaan.

Aanbevolen Voedingsmix

 • Minimaal 4 diersoorten: Voor een uitgebalanceerd dieet.
 • Compleet menu: Bevat de geadviseerde verhoudingen tussen bot, vlees en orgaan.
 • Speciale Dagen: Minimaal 1 pensdag voor honden per week.

Gebruiksaanwijzing voor Vers Vlees

Het voeren van kant-en-klaar-versvoer (kvv) is eenvoudig en draagt bij aan de gezondheid van je hond. Hier volgt een kort stappenplan:

 1. Bewaren: In de vriezer.
 2. Portioneren: Door te zagen of deels te laten ontdooien en dan te snijden.
 3. Ontdooien: Een dag van tevoren in de koelkast.
 4. Serveren: Laat het even op temperatuur komen voor het serveren.
Voeding van Honden en pups

Waarom Vers Vlees?

Vers vlees biedt diverse gezondheidsvoordelen, waaronder een betere weerstand, een glanzende vacht, minder tandsteen, verminderde ontlasting, minder allergische reacties, gelijkmatige groei bij puppy’s, een gezonde maag/darmflora, en het is smakelijk, wat de eetlust bevordert.

Brokken versus Vers Vlees

Hoewel brokken een praktische voedingskeuze kunnen zijn, is het belangrijk om te overwegen dat vers vlees dichter bij de natuurlijke voedingsbehoeften van honden staat. Echter, als brokken de voorkeur hebben, volg dan de specifieke voedingsrichtlijnen gebaseerd op het gewicht van je hond.

Aanvullende Informatie over de Voeding van Honden

Naast de basisrichtlijnen voor het voeden van je hond of puppy, zijn er nog enkele belangrijke aspecten om in overweging te nemen. Dit gedeelte behandelt veelvoorkomende voedingsproblemen, biedt verzorgingstips en bevat een FAQ-sectie voor snelle antwoorden op je vragen.

Veelvoorkomende Voedingsproblemen en Oplossingen

Probleem 1: Overvoeding

 • Oplossing: Houd je strikt aan de voedingsrichtlijnen en pas de hoeveelheid voedsel aan de activiteitsniveau van je hond aan. Regelmatige gewichtscontroles kunnen helpen bij het monitoren.

Probleem 2: Ondergewicht

 • Oplossing: Verhoog de voedingshoeveelheid geleidelijk en raadpleeg een dierenarts om onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Probleem 3: Kieskeurig Eten

 • Oplossing: Varieer in voedingssoorten en diersoorten. Het langzaam introduceren van nieuw voedsel kan ook helpen.

Probleem 4: Spijsverteringsproblemen

 • Oplossing: Zorg voor een geleidelijke overgang tussen verschillende soorten voedsel en raadpleeg een dierenarts bij aanhoudende problemen.

Verzorgingstips

 • Vers Water: Zorg dat je hond altijd toegang heeft tot vers, schoon water.
 • Regelmatige Beweging: Combineer een gezond dieet met voldoende beweging om overgewicht te voorkomen.
 • Voedselkwaliteit: Kies voor hoogwaardige voeding om de algehele gezondheid van je hond te ondersteunen.
 • Voedingstijden: Houd vaste tijden aan voor de maaltijden om een routine te creëren.
puppyvoer Voeding van Honden

FAQ: Voeding van Honden

1. Hoe weet ik of mijn hond de juiste hoeveelheid voedsel krijgt?
Controleer het gewicht van je hond regelmatig en let op tekenen van onder- of overgewicht. Pas zo nodig de portiegrootte aan.

2. Kan ik mijn hond tafelrestjes geven?
Het is beter om dit te vermijden, omdat menselijk voedsel ingrediënten kan bevatten die niet geschikt zijn voor honden en tot overgewicht kunnen leiden.

3. Hoe vaak moet ik mijn hond voeren als hij volwassen is?
Twee maaltijden per dag wordt aanbevolen voor de meeste volwassen honden.

4. Is het nodig om mijn hond voedingssupplementen te geven?
In de meeste gevallen voorziet een uitgebalanceerd dieet in alle voedingsbehoeften. Overleg met een dierenarts als je overweegt supplementen toe te voegen.

5. Hoe maak ik de overstap naar een ander type voer?
Verander geleidelijk van voer over een periode van 7-10 dagen om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Begin met een kleine hoeveelheid van het nieuwe voer gemengd met het oude voer, en verhoog dagelijks de hoeveelheid van het nieuwe voer.

Door aandacht te besteden aan de voedingsbehoeften van je hond en alert te zijn op veelvoorkomende problemen, zorg je voor een gelukkig en gezond leven voor je viervoeter. Heb je specifieke vragen of zorgen, aarzel dan niet om contact op te nemen met een dierenarts of voedingsdeskundige.

Conclusie

Een gezonde voeding is de sleutel tot een lang en gelukkig leven voor je hond. Door de juiste hoeveelheden, de frequentie van de maaltijden en een gebalanceerd dieet te hanteren, ondersteun je de optimale groei en welzijn van je huisdier. Heb je vragen of behoefte aan meer specifiek voedingsadvies? Ons team staat klaar om je te ondersteunen bij het verzorgen van jouw trouwe viervoeter.

Scroll naar boven